Sluiten
Dé 0800 en 0900 telefoonmaatschappij van Nederland Bel gratis: phone  🇧🇪 0800-77 899   0800-235 3227 🇳🇱 0800-235 3227

Op werkdagen van 9 tot 17

Toon alles

Wat betekent ‘lokaal tarief’ bij een 0900-nummer?

Geplaatst in Servicenummers

Sinds de publicatie van dit artikel is de term “lokaal tarief” voor 0900 nummers vervangen door een concreet tarief. Meer hierover leest u in dit artikel.

 

In tegenstelling tot bij een 0800-nummer, dat gratis is, dient iemand wél te betalen bij het bellen van een nummer dat begint met 0900. Het kan bij deze gesprekken gaan om tarieven per minuut of per gesprek. Eén van de per-minuut-tarieven die u als nummereigenaar kunt instellen is ‘lokaal tarief’. Omdat bellers soms het idee hebben dat 0900-nummers duur zijn, stelt u hen met het lokaal tarief gerust.

Maar wat is nu eigenlijk het lokaal tarief bij een 0900-nummer? Wij kunnen ons voorstellen dat u zich dit afvraagt. Daarnaast kan het voorkomen dat bellers u vragen hen helderheid te verschaffen over het beltarief, vooral wanneer het om een lang gesprek gaat. Zoals u hieronder zult lezen, is er meer dan één lokaal tarief en betalen bellers verschillende bedragen per minuut voor een verbinding met een 0900-nummer dat op lokaal tarief is ingesteld.

0900-nummers en belbundels

Telefoonmaatschappijen bieden verschillende belpakketten, met elk hun eigen tarief voor lokale telefoongesprekken. In het geval van belbundels kunnen abonnees elke maand gratis of tegen een lager tarief een bepaald aantal minuten naar vaste lijnen bellen. Tot nog toe was de praktijk vaak dat 0900-nummers door mobiele operators buiten deze belbundels werden gehouden en tegen hogere tarieven werden verrekend. Vanaf 1 juli 2013 mag dit echter niet langer en moeten mobiele operators het normale tarief voor bellen naar een vast nummer in rekening gaan brengen.

’Wat is mijn lokaal tarief?’

Door de voortschrijdende technische ontwikkelingen, fusies, faillisementen en startups is de telefoniemarkt constant in beweging. Hetzelfde geldt voor de beltarieven die de belmaatschappijen rekenen. Over het algemeen volgen deze al jaren een dalende lijn. Op de site Bellen.com bekijkt u de meest actuele dal- en piektarieven voor vaste en mobiele telefonie binnen de regio. Ook ziet u welke starttarieven de verschillende aanbieders rekenen.

Verschil met een 088-nummer

U kunt bij de Belfabriek ook terecht voor een 088-servicenummer. Dit type servicenummer wordt vaak als alternatief voor een 0900-nummer aangeboden, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Zo is een 088-nummer niet gratis, maar kost het gesprek nooit meer dan een telefoontje tegen lokaal tarief. Een 088-nummer biedt dus niet de voordelen van andere servicenummers:

  • Een 0800-servicenummer is gratis voor de beller.
  • Met een 0900-nummer kunt u als eigenaar onbeperkt van tarief wijzigen, van lokaal tarief tot maximaal € 0,90 per minuut of € 1,40 per gesprek.

De 088-nummers vormen een ideale oplossing voor bedrijven die groepen telefoonnummers nodig hebben en uniform bereikbaar willen zijn tegen een vast, laag tarief. De ANWB is een voorbeeld van zo’n bedrijf.