De oude situatie

Het besluit van de ACM heeft betrekking op de tarieven die providers van mobiele telefonie hanteren. In de oude situatie werden gesprekken met servicenummers en andere niet-geografische nummers door mobiele providers extra belast en werden ze doorgaans buiten de belbundel gehouden, waardoor ze stukken duurder waren voor zowel de beller als de nummerhouder.

Mobiele providers rekenden voor het bellen naar servicenummers een extra toeslag van gemiddeld 30 cent per minuut, bovenop het normale tarief voor deze servicenummers. Dit leidde ertoe dat mobiele bellers naar 0900 en 088 rekeningen werden opgezadeld met extra kosten.

De nieuwe situatie brengt daar verandering in.

Wat er verandert er

Volgens het besluit van de ACM mogen de kosten van mobiel bellen naar een servicenummer (0800 of 0900) of bedrijfsnummer (088) vanaf 1 juli niet hoger zijn dan die voor een gesprek naar een vast nummer buiten de eigen regio, eventueel verhoogt met de kosten voor het servicenummer.

Reden voor dit besluit

Het mag duidelijk zijn dat diverse partijen dit ACM-besluit verwelkomen. De regels zijn veranderd omdat er enerzijds steeds meer informatienummers in gebruik worden genomen en anderzijds omdat mensen steeds vaker mobiel bellen.

Belfabriek verwelkomt dit besluit omdat het in het voordeel van zowel de nummerhouders als de bellers is.

10/05/2013 in :