Direct online je eigen 085/088/0800/0900 nummers registreren !

Nederland:0800-235 3227
België:0800-77 899
Wat zijn servicenummers? (image)

Wat zijn servicenummers?

Gepubliceerd in Telefoonnummers

Inhoudsopgave

 1. Verschillende soorten servicenummers
 2. Naamnummers: beter te onthouden

Steeds meer bedrijven gebruiken nationale telefoonnummers en servicenummers en bellen naar deze nummers wordt steeds normaler. Maar wat zijn nu eigenlijk servicenummers en wat is het verschil tussen al de verschillende soorten nummers? In dit artikel proberen we op deze en andere vragen antwoord te geven.

 
Servicenummers zijn bedoeld voor het leveren van een telefonische dienst. Bellers naar een servicenummer krijgen antwoord op hun vragen, plaatsen een bestelling of bankieren op afstand - om maar wat voorbeelden te noemen. De ACM noemt servicenummers: informatienummers. Deze begrippen worden door elkaar gebruikt.

Natuurlijk zouden (potentiële) klanten naar een lokaal nummer kunnen bellen, maar soms wil een bedrijf een landelijke uitstraling hebben. Een servicenummer helpt daarbij.

Voor zo’n servicenummer hoef je geen nieuwe telefoonlijn aan te sluiten. Het gaat om een virtueel nummer. Dit betekent dat bellers worden doorverbonden naar bestaande toestellen en nummers. Een servicenummer werkt met alle bestaande telefoons, zowel vast als mobiel. Lees hoe werken servicenummers? voor meer informatie over het proces hierachter.

Verschillende soorten servicenummers

Servicenummers zijn als landelijke informatienummers ontstaan eerstens voor alarmdiensten, voor het weerbericht of om te bellen voor de exacte tijd. En voor het live kunnen stemmen bij de Soundmix Show. In het prille begin telden deze nummers maar drie cijfers. Zo kon men nummer 007 bellen om een storing te melden.

Toen echter steeds meer bedrijven informatienummers aanvroegen werden de netnummers 0800 en 0900 vrijgemaakt. Later kwamen daar andere netnummers zoals 085 en 088 bij, waardoor ondernemers nu kunnen kiezen uit meerdere soorten servicenummers.

Hieronder stippen wij de belangrijkste verschillen tussen deze nummersoorten aan.

 • 0800-nummers Deze 8- of 11-cijferige nummers zijn erg populair bij de beller, omdat ze gratis zijn. De nummerhouder neemt de gesprekskosten voor zijn rekening, wat de drempel voor bellers zo laag mogelijk maakt. Deze nummers zijn populair als klantenservice nummer of als bestelnummer

 • 0900-nummers Bij deze nummers bepaalt de nummerhouder - jij dus- het beltarief. Reken een laag lokaal tarief, kies voor een kostendekkende prijs per minuut of stel juist een tarief in waarmee je per gesprek winst maakt, het kan allemaal met een 0900 nummer. Net als 0800-nummers bestaan de 0900-nummers uit in totaal 8 of 11 cijfers.

 • 088-nummers Deze nummers worden ook wel bedrijfsnummers genoemd omdat ze oorspronkelijk bedoeld waren voor grotere bedrijven met meerdere afdelingen en/of vestigingen. De 088-nummers worden in series van minimaal 100 nummers geregistreerd. Hierdoor kunnen nummereigenaren een nieuw nummer binnen de zelfde serie in een oogwenk activeren. Voor grote bedrijven met vele vestigingen of afdelingen is dit ideaal. De laatste jaren zijn deze nummers ook in gebruik genomen door kleinere bedrijven. Bij 088-nummers deelt de nummerhouder de belkosten met de beller, die nooit meer dan het lokaal tarief betaalt.

 • 085-nummers De 085-nummers zijn niet-geografische, nationale telefoonnummers die per stuk geregistreerd worden. De beller belt altijd tegen lokaal tarief. Deze nummers lijken op het eerste gezicht het meest op gewone nummers, terwijl zij toch alle extra’s van virtuele nummers bieden; ze bieden een landelijke uitstraling doordat ze niet direct geassocieerd worden met een bepaalde stad of streek, de kosten voor de beller zijn gelijk aan die voor gewone lokale nummers, de nummereigenaar kan onbeperkt gebruik maken alle extra functionaliteiten zoals een keuzemenu, wachtrij, voice-e-mail, en nog veel meer extra's die je van andere servicenummers kent. Anno 2002 worden deze nummers dan ook het meeste geregistreerd !

Naast deze nummersoorten zijn er nog de 0909 (bedoeld voor spellen en ander betaald entertainment) en 0906 (erotiek) nummers. Omdat wij ons richten op zakelijk gebruik van servicenummers, zullen wij deze nummersoorten verder buiten beschouwing laten.

Naamnummers: beter te onthouden

In navolging van de ontwikkelingen in de Verenigde Staten heeft men in de negentiger jaren de naamnummers geïntroduceerd. Telefoons met druktoetsen waren in veel gevallen al uitgerust met letters. Dit is de verdeling die de telefoons hanteren:

 • Geen letters.

 • A, B, C (2)

 • D, E, F (3)

 • G, H, I (4)

 • J, K, L (5)

 • M, N, O (6)

 • P, Q, R, S (7)

 • T, U, V (8)

 • W, X, Y, Z (9).

Door de cijfers in een servicenummer aan één van de drie of vier letters op de bijbehorende toets te koppelen, kan soms een mooi woord worden gespeld. Zo vragen bedrijf ons regelmatig of een bepaald woord nog als servicenummer beschikbaar is. Zo gebruiken wij zelf het nummer 0800-235 3227 (0800-BELFABRIEK) vastgelegd. Jij kunt hetzelfde doen voor jouw bedrijf, zonder hier een toeslag voor te hoeven betalen.

Naamnummers zijn alleen voor de kengetallen 0800 en 0900 te registreren. Voor een 8-cijferig servicenummer dient de naam dus minimaal 4 letters te bevatten, terwijl voor een 11-cijferig naamnummer het woord minstens 7 karakters dient te tellen. We zeggen “minimaal” omdat het geen probleem is als de naam langer is. Het telefoonsysteem negeert simpelweg de nummers die langer zijn en er niet toe doen.

Het voordeel van een naamnummer is dat jouw telefoonnummer makkelijker te onthouden is. Veel bedrijven melden een meetbare verhoging in binnenkomende gesprekken na introductie en promotie van hun naamnummer. In plaats van jouw bedrijfsnaam kan je ook een algemeen woord of korte slogan als naamnummer registreren.

Vragen? Direct registeren? Bel ons op 0800-235 3227 !

Belfabriek Telefoon Systeem

Het meest uitgebreide telefoonsysteem wat er is. Vanuit de cloud. Werkt met al je toestellen: vast, mobiel - thuis of op de zaak !

Bureautoestel

Een voorgeconfigureerd toestel voor een plug 'n' play ervaring

Softphone

Beantwoord gesprekken en bel uit vanaf je bestaande mobiele telefoon of computer

Webinterface

Beheer alle nummers en aansluitingen online

Mobiele apps

Zet jezelf op beschikbaar of niet beschikbaar om telefoongesprekken te ontvangen

Vast Nummer op Mobiel

Je gesprekken rechtstreeks op je mobiele telefoon

Probeer vrijblijvend

Gelukkige Belfabriek klanten: