Direct online je eigen 085/088/0800/0900 nummers registreren !

Nederland:0800-235 3227
België:0800-77 899

Wat is hosted telefonie?

Gepubliceerd in Voice over IP

De dag van vandaag verwachten uw klanten niet langer dat u alleen maar een goede dienst of een uitstekend product levert, ze wensen een totaalervaring die hen weet te bekoren. Eén van de belangrijkste wensen hierbij, is dat hun leverancier of producent ten allen tijde verbonden en bereikbaar is. Een online aanwezigheid door middel van een website of een facebookpagina, een instagram-account of zelfs een eigen app zijn bijna vanzelfsprekend geworden, maar de menselijke interactie en dan voornamelijk telefonie komt op een afgetekende eerste plaats.

Een éénmanszaak zal hierbij vaak een tweede simkaart gebruiken op zijn of haar zakelijke smartphone, of in het beste geval zal man- of vrouwlief een steentje bijdragen door de oproepen te beantwoorden, maar zodra een onderneming met meer personeel gaat werken en daarbij iedereen van een oproepnummer wil voorzien wordt het vaak een kluwen dat vaak grote kopzorgen met zich meebrengt.

Even terug in de tijd

Een hele tijd terug toen telefonie nog in zijn kinderschoenen stond, maar elk huishouden dat het zich kon veroorloven, een vaste telefoon in huis had, moest men aanvankelijk telkens weer inbellen naar een vaste operator die er dan voor zorgde dat men de juiste bestemmeling aan de lijn kreeg. Dat betekende natuurlijk wel, dat elke telefoon over een aparte lijn moest beschikken tot bij de operator.

Zelfs jaren later wanneer het doorschakelproces werd geautomatiseerd, bleef dat principe nog steeds overeind. Eén lijn, één nummer, één verbinding. Een eerste oplossing die daarvoor werd uitgewerkt was het principe van een PBX, wat staat voor een Private Branch Exchange, een soort eigen telefooncentrale zeg maar. In ons artikel “Wat is een PBX centrale” staan we hier uitgebreid bij stil.

Maar met de komst van internet, dat toen ook nog via diezelfde telefoonkabel verliep, botste men meteen op een nieuw probleem : de telefoon kon namelijk niet gebruikt worden wanneer er verbinding werd gemaakt met de internetprovider. De oplossing die men hiervoor bedacht, was het gebruik van een isdn-verbinding (of adsl) waarbij sneller meer data tegelijk kon worden verstuurd. Hierbij kon het signaal worden ontdubbeld, zodat telefonie en internet beiden digitaal met het netwerk konden verbonden worden. Vanaf dat moment konden meerdere nummers aan één lijn gekoppeld worden.

Dertig jaar oud maar nog steeds modern: VoIP

Midden de jaren negentig kwam toen een nog betere oplossing, met de komst van VoIP. VoIp, staat eigenlijk voor Voice over Internet Protocol. Uw stem wordt met andere woorden door uw zendtoestel in digitale stukjes opgedeeld, door uw digitale lijn naar de bestemmeling gebracht en daar bouwt het ontvangsttoestel de stukjes weer op tot een geluidsfragment. Uiteraard gaat die opdeling, omzetting en verzending zo snel, dat het gesprek niet van een live gesprek te onderscheiden valt. De oplossing die met deze techniek voor het eerst aan de slag ging, was de IPhone. Nee, daarmee bedoelen we niet het product van Apple, dat meer dan tien jaar later pas het levenslicht zag. IPhone was de naam die de makers gaven aan hun Internet Phone, een toestel dat het toeliet om via twee computers met elkaar te communiceren. Al had u daar toen wel een dure setup voor nodig, want naast het feit dat nog niet zoveel gebruikers een eigen pc hadden, waren er nog veel minder die naast die pc ook over de nodige ingebouwde geluidskaart beschikten en luidsprekers en een microfoon hadden aangesloten.

Omdat het bij het principe van VoIP over datapakketten gaat, kunnen ook andere datastromen gebundeld en gekoppeld worden, zodat een fax, een email of een digitaal bestand allemaal samen kunnen verzonden worden.

Bij de eerste VoIP toepassingen was de kost van zo’n oproep nog relatief duur, omdat de internetverbindingen en het daaraan gekoppelde dataverbruik hoge kosten met zich meebracht, maar tegenwoordig heeft zowat iedereen een onbeperkte verbinding, waarbij dergelijke datapakketten slechts een fractie van het totale verbruik vertegenwoordigen.

Nog later kwamen dan diverse mogelijkheden bij om niet alleen tussen twee computers te kunnen communiceren, maar ook van computer naar telefoon of omgekeerd en werden steeds meer extra’s aan deze technologie toegevoegd.

En dan kwam hosted telefonie

Omdat een fysieke telefooncentrale bij VoIP niet meer nodig is, de data wordt namelijk over het internet verzonden en niet langer via een aparte bekabelde lijn per toestel, leent deze toepassing zich uitstekend om ook in een gehoste omgeving aan te bieden.

Een hosted telefoonsysteem zoals dat van Belfabriek biedt eigenlijk dezelfde voordelen als de vele andere cloud-toepassingen die u op vandaag al gewoon bent. Eén van de meest bekende pakketten daarbij is bijvoorbeeld Office 365, waarbij u de software niet meer individueel voor elke gebruiker moet installeren maar die online kan gebruiken via al uw geconnecteerde toestellen en waarbij uw werk meteen in de cloud wordt opgeslagen. Zo verloopt het ook met een hosted telefoniedienst. De software die uw telefoniecentrale laat draaien wordt online via een webportaal aangeboden, waardoor u te allen tijde bereikbaar bent op één of meerdere nummers naar keuze. Deze oproepen kan u vervolgens behandelen met een telefoontoestel op het bureau, of u maakt verbinding met de smartphone, computer, tablet of laptop. Er is geen nood meer aan een dure in-house telefooncentrale en wenst u extra nummers toe te voegen of de nieuwste technieken te gebruiken, dan volstaat een update van het softwarepakket. Uw instellingen beheert u volledig zelf vanop afstand.

En daar stoppen natuurlijk de verschillende functies niet, dankzij de integratiemogelijkheden kan de hosted telefonie perfect gekoppeld worden aan andere software, zoals CRM, productdatabases en nog veel meer. Wilt u bij elke oproep meteen en volledig automatisch de gegevens van je bellende klant tevoorschijn toveren op het scherm, of wenst u een overzicht van de bestellingen of vroegere aankopen? Ook dat kan perfect.

Gerelateerde artikelen:

Belfabriek Telefoon Systeem

Het meest uitgebreide telefoonsysteem wat er is. Vanuit de cloud. Werkt met al je toestellen: vast, mobiel - thuis of op de zaak !

Bureautoestel

Een voorgeconfigureerd toestel voor een plug 'n' play ervaring

Softphone

Beantwoord gesprekken en bel uit vanaf je bestaande mobiele telefoon of computer

Webinterface

Beheer alle nummers en aansluitingen online

Mobiele apps

Zet jezelf op beschikbaar of niet beschikbaar om telefoongesprekken te ontvangen

Vast Nummer op Mobiel

Je gesprekken rechtstreeks op je mobiele telefoon

Probeer vrijblijvend

Gelukkige Belfabriek klanten: