Direct online je eigen 085/088/0800/0900 nummers registreren !

Nederland:0800-235 3227
België:0800-77 899

Wat zijn 088-nummers?

Wat is een 088 telefoonnummer?

Een 088 nummer is een telefoonnummer dat niet geografisch gebonden is, dat wil zeggen: het telefoonnummer is niet gebonden aan een bepaalde stad of regio.

088 telefoonnummers worden uitgegeven in reeksen van 100, 1000 of 10.000 stuks. Op deze manier kunnen bedrijven een uniforme nummerreeks registreren en alle filialen, afdelingen en medewerkers een persoonlijk nummer geven.

De geschiedenis van 088 telefoonnummers

De 088-nummerreeks is vanaf 9 september 2004 onderdeel van het officiële nummerplan, dat wordt beheerd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De introductie van 088~nummers werd enthousiast ontvangen. Vooral het bedrijfsleven zag voordelen, omdat 088-nummers virtueel zijn en als nummerblok(ken) van minimmaal 100 nummers worden toegekend. Organisaties konden dus een fors aantal nummers vastleggen en toewijzen aan bijvoorbeeld individuele medewerkers, afdelingen of filialen.

Een 088-nummer was lange tijd het enige niet-lokale telefoonnummer dat vanuit het buitenland kon worden gebeld. Met de komst van 085-nummers in de zomer van 2006, kregen 088-nummers er echter een geduchte concurrent bij. Hoewel 088-nummers nog steeds vaak worden ingezet, zijn ze minder populair dan in de begindagen. De kracht van 088-nummers (blokken van 100) is immers ook de zwakte; niet elke organisatie heeft zoveel nummers nodig. Bovendien dienen 088-nummers, in tegenstelling tot nummers uit de 085 reeks, eerst bij de ACM te worden geregistreerd wat 2 tot 3 weken duurt.

Kenmerken van 088 nummers

  • 088-nummers zijn geschikt voor organisaties die behoefte hebben aan nummers met een professionele niet-lokale uitstraling. Doorgaans worden ze ingezet door bedrijven die landelijk opereren en meerdere vestigingen/filialen hebben.

  • Nummers uit de 088-reeks worden door de ACM per blok van 100 (of veelvouden hiervan) uitgegeven en geregistreerd.

  • Het tarief voor de beller staat vast: het gewone tarief dat de beller zou betalen voor een telefoontje naar een lokaal nummer.

  • 088-nummers zijn vanuit het buitenland aankiesbaar.

Let op:

Ook kleinere bedrijven vallen soms voor 088-nummers. Hoewel we dit niet per definitie afraden – de uitstraling van een 088-nummer is positief en er zijn altijd voldoende nummers uit de eigen reeks vrij – kleven er wel een paar. De ACM heeft namelijk regels aan de inzet van 088~nummers verbonden. Dit zijn de belangrijkste:

  • Een blok 088-nummers of individuele 088~nummers uit 1 blok mogen niet worden ingezet door andere bedrijven. Ook niet door bijvoorbeeld een zusteronderneming. Als je drie webshops hebt die allemaal een eigen KvK inschrijving hebben, mogen de nummers dus niet worden ‘verspreid’ over die webshops. Hier wordt door de ACM actief op gecontroleerd. Als oneigenlijk gebruik wordt geconstateerd, wordt het nummerblok ingetrokken en ben je niet meer telefonisch bereikbaar.

  • Sommige 088-nummerhouders willen een deel van de nummers bij provider A en een deel (later) bij provider B onderbrengen. Dat is echter niet mogelijk. Een provider kan niet één 088-nummer uit een blok aansluiten. Als zo’n verzoek binnenkomt, wordt het hele blok overgeheveld, inclusief het nummer van provider A. Waardoor het 088~nummer bij provider A plotseling onbereikbaar is. De flexibiliteit is dus laag en je loopt het risico dat een nummerblok in een betonblok verandert.

Hoe zit het met registreren bij de ACM?

088-nummerblokken worden op eigen bedrijfsnaam vastgelegd bij de ACM. Hier wordt een eigendomsbewijs voor afgegeven. Welke 088-nummers vrij zijn controleer je op onze 088-nummer aanvragen pagina. Na aanvraag verzorgen wij de registratie bij de ACM en aansluiting. Deze procedure neemt ongeveer drie weken in beslag; twee weken voor de ACM toekenning en vijf werkdagen voor activatie van de 088-nummers. Uiteraard houden we je op de hoogte van de status van dit proces !

Tip

Als je geen eigen (grote) infrastructuur wilt optuigen zijn 085-nummers vaak een beter alternatief. Deze nummers zijn per stuk beschikbaar, direct leverbaar en flexibel in te zetten: op meerdere websites, door verschillende ondernemingen en op meerdere platformen (en omdat het geen blok is maar 1 nummer ook nog goedkoper).

Tarieven

Een 088-nummer kost € 45 per maand. Een 085-nummer € 22,50 per maand. Belfabriek berekent geen zogenaamde verkeers- of afleverkosten bij normaal, gemiddeld gebruik van 088-nummers. Er worden dus geen kosten per seconde of minuut in rekening gebracht. Alle geavanceerde functies en tools zijn bij 088-nummers bovendien inbegrepen. Een ‘geen gedoe’ en ‘geen verrassingen achteraf’ oplossing dus.

Direct een 088 nummer aanvragen?

Klik om direct een 088 telefoonnummer aan te vragen en te registreren.

Gelukkige Belfabriek klanten: