Sluiten
Dé 0800 en 0900 telefoonmaatschappij van Nederland Bel gratis: phone  🇧🇪 0800-77 899   0800-235 3227 🇳🇱 0800-235 3227

Op werkdagen van 9 tot 17

Toon alles

Wat zijn 088-nummers?

De geschiedenis van 088-nummers

De 088-nummerreeks is vanaf 9 september 2004 onderdeel van het officiële nummerplan, dat momenteel wordt beheerd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De introductie van 088~nummers werd enthousiast ontvangen. Vooral het bedrijfsleven zag voordelen, omdat 088-nummers virtueel zijn en als nummerblok(ken) van minimmaal 100 nummers worden toegekend. Organisaties konden dus een fors aantal nummers vastleggen en toewijzen aan bijvoorbeeld individuele medewerkers, afdelingen of filialen.

Een 088-nummer was lange tijd het enige niet-lokale en/of mobiele nummer dat vanuit het buitenland kon worden gebeld. Met de komst van 085-nummers in de zomer van 2006, kregen 088-nummers er echter een geduchte concurrent bij. Hoewel 088~nummers nog steeds vaak worden ingezet, zijn ze minder populair dan in de begindagen. De kracht van 088-nummers (blokken van 100) is immers ook de zwakte; niet elke organisatie heeft zoveel nummers nodig. Bovendien dienen 088-nummers, in tegenstelling tot nummers uit de 085 reeks, officieel bij de ACM te worden geregistreerd.

Kenmerken van 088~nummers

  • 088-nummers zijn geschikt voor organisaties die behoefte hebben aan nummers met een professionele niet-lokale uitstraling. Doorgaans worden ze ingezet door bedrijven die landelijk opereren en meerdere vestigingen/filialen hebben.
  • Nummers uit de 088-reeks worden door de ACM per blok van 100 (of veelvouden hiervan) uitgegeven en geregistreerd.
  • Het tarief voor de beller staat vast: het lokale tarief dat de beller zou betalen voor een telefoontje naar bijvoorbeeld een 010/020/030 nummer.
  • 088~nummers zijn vanuit het buitenland aankiesbaar. Mits de buitenlandse netwerkbeheerder ze invoert op de eigen switches.

Let op

Ook kleinere bedrijven vallen soms voor de verleidelijke rondingen van 088-nummers. Hoewel we dit niet per definitie afraden – de uitstraling van een 088-nummer is positief en er zijn altijd voldoende nummers uit de eigen reeks vrij – kleven er wel een paar. De ACM heeft namelijk regels aan de inzet van 088~nummers verbonden. Dit zijn de belangrijkste:

  • Een blok 088-nummers of individuele 088~nummers uit zo’n blok, mogen niet worden ingezet door andere bedrijven. Ook niet door bijvoorbeeld een zusteronderneming. Als u drie webshops heeft die allemaal een eigen KvK inschrijving hebben, mogen de nummers dus niet worden ‘verspreid’ over die webshops. Hier wordt door de ACM actief op gecontroleerd. Als oneigenlijk gebruik wordt geconstateerd, wordt het nummerblok ingetrokken en bent u niet meer telefonisch bereikbaar.
  • Sommige 088-nummerhouders willen een deel van de nummers bij provider A en een deel (later) bij provider B onderbrengen. Dat is echter niet mogelijk. Een provider kan niet één 088-nummer uit een blok aansluiten. Als zo’n verzoek binnenkomt, wordt het hele blok overgeheveld, inclusief het nummer van provider A. Waardoor het 088~nummer bij provider A plotseling onbereikbaar is. De flexibiliteit is dus laag en u loopt het risico dat een nummerblok in een betonblok verandert.

De Belfabriek sluit graag 088-nummers aan, maar wil wel duidelijkheid bieden over de (mooie) kansen en (minder mooie) kanten, zoals inflexibiliteit en beperkende regelgeving.

Hoe zit het met registreren bij de ACM?

088-nummerblokken worden op uw (bedrijfs)naam vastgelegd bij de ACM. Hier wordt een eigendomsbewijs voor afgegeven. Welke 088-nummers vrij zijn, controleert u in op onze 088-nummer aanvragen pagina. Na aanvraag, verzorgen wij de registratie en aansluiting. Deze procedure neemt ongeveer drie weken in beslag; twee weken voor de ACM toekenning en vijf werkdagen voor activatie van de 088-nummers. Uiteraard houden we u op de hoogte van de status van dit proces.

Tip

Als u geen eigen infrastructuur wilt optuigen en nummers flexibel wilt inzetten, bijvoorbeeld over verschillende bedrijven, zijn 085-nummers vaak een beter alternatief. Deze nummers zijn per stuk beschikbaar, direct leverbaar en flexibel in te zetten, bijvoorbeeld op meerdere websites, door verschillende ondernemingen en op meerdere platformen.

Tarieven

Een 088-nummer kost €45 per maand. De Belfabriek berekent geen zogenaamde verkeers- of afleverkosten bij normaal, gemiddeld gebruik (fair use policy) van 088-nummers. Oftewel; er worden bij normaal gebruik geen kosten per seconde of minuut in rekening gebracht. Alle geavanceerde functies en tools zijn bij 088-nummers bovendien inbegrepen. Een ‘geen gedoe’ en ‘geen verrassingen achteraf’ oplossing dus.

Bij welke stad of regio van Nederland horen 088 nummers?

088 nummers zijn aan geen enkele stad of regio verbonden en zijn dus nationaal.

Direct een 088-nummer aanvragen?

Klik hier om direct een 088-nummer aan te vragen en te registreren.

Belgische equivalent van 088 nummers zijn: 078 nummers.