De 085/088/0800/0900 telefoonnummer maatschappij van Nederland

Nederland:0800-235 3227
België:0800-77 899
Intl:🌍 +31(0)85 400 5588
wachtmuziek downloaden

Wachtmuziek downloaden voor VoIP centrale en alternatieven

Gepubliceerd in Telefoon centrale

Alles bij elkaar heeft onze huidige muziekbeleving roots die zowaar 25.000 jaar terug gaan in de tijd. Ondertussen is het een gegeven dat niet meer is weg te denken uit onze samenleving. En dat muzieksmaak erg uiteenlopend kan zijn, dat weten we allemaal, maar wist u ook dat muziek een psychologisch kantje heeft? Onderzoek heeft aangetoond dat we muziek luisteren om ons verbonden te voelen, om zelfbewustzijn te creëren en om onze stemming te reguleren. En vooral dat laatste is van groot belang voor het gebruik van wachtmuziek bij zakelijke telefonie. Muziek is namelijk één van de krachtigste middelen die er zijn om emoties op te roepen.

De belangrijke keuze van wachtmuziek

Wanneer een klant contact wil nemen met een onderneming of dienst, dan is het niet meteen de leukste ervaring als die aan de andere kant van de lijn geen gehoor krijgt. Het is al wat minder storend wanneer die in een wachtrij wordt geplaatst, maar het blijft niettemin niet de meest aangename belevenis.

Wachtmuziek kan de frustratie hierbij verzachten. Vanuit een psychologisch oogpunt, wekt wachtmuziek de indruk dat die vijf minuten wachttijd zo voorbij gingen en kan het omwille van de bekendheid of de vrolijke noot ook op het gemoed van de beller werken. Dat verhaal kent natuurlijk twee kanten, want een liedje dat u zeven keer hoort voorbijkomen terwijl u wacht zal het net nog veel langer laten lijken en misschien de beller een extra frustratie bezorgen.

Valkuilen bij wachtmuziek

Wachtmuziek is een delicaat gegeven, want hoewel het een positieve invloed kan hebben op de persoon die uw onderneming wenst te bereiken en in de wachtrij werd geplaatst, zijn veel factoren bepalend voor de ervaring van uw beller. We lijsten graag enkele aandachtspuntjes op die van belang kunnen zijn bij het gebruik of de keuze van uw wachtmuziek.

Wachtmuziek die te luid wordt afgespeeld, zet meteen de verkeerde toon en kan als erg storend worden ervaren. Daarbij bestaat het risico dat de beller zijn of haar volume wat lager heeft gezet en dat bij het beantwoorden van de oproep het gesprek niet meteen naar behoren verloopt.

Wachtmuziek die te stil wordt afgespeeld, houdt de wachtende beller dan wel aan de telefoon gekluisterd, maar kan evenzeer ergernis opwekken

De keuze van de standaard wachtmuziekjes voelt vaak als generiek en zonder eigen identiteit aan, wat dan weer niet ten goede komt van het beeld dat de beller van uw onderneming heeft.

Net omdat muziek zo sterk op emoties kan inwerken, kunnen negatieve ervaringen bij een andere onderneming met hetzelfde wachtmuziekje ook bij uw onderneming onbewust tot negatieve connotaties leiden

De keuze voor een bekend popdeuntje kan voor de hand liggen, maar onthoud dan vooral dat smaken verschillen en dat niet iedereen fan is van dezelfde artiest of hetzelfde liedje.

Een wachtmuziekje heeft als doel om de wachttijd te verzachten en de klant of beller een rustig gemoed te bezorgen, kies dan ook muziek die hieraan tegemoet komt. Een hardrock nummer of een liedje met pompende beats zal dan ook sneller het omgekeerde effect hebben.

Wanneer u enkel wachtmuziek afspeelt, dan heeft de beller op dat moment geen idee hoeveel wachtenden er nog voor hem of haar aan de beurt zijn, en evenmin of zijn of haar oproep al dan niet nog aan de beurt zal komen, daarom kan het handig zijn om een aftelstem toe te voegen of een ingesproken boodschap dat de oproep binnenkort zal worden afgehandeld. Ook hier heeft de keuze van stemprofiel een belangrijke impact op het gemoed van uw beller.

U begrijpt vast dat er over wachtmuziek haast een hele psychologische studie kan gevoerd worden en dat het dus een belangrijk onderdeel is van uw bedrijfstelefonie. Het loont dus zeker de moeite om even na te denken welke muziek bij uw onderneming zou passen, welke muziek u wenst voor uw wachtrij en uw klanten en hoe u zich ook op die manier kan profileren.

Wachtmuziek downloaden en gebruiken

Rekening houdend met de valkuilen die we daarnet hebben opgesomd bij de keuze van de juiste wachtmuziek, zijn er tal van mogelijkheden om muziek te downloaden en rechtenvrij te gebruiken bij uw VoIP centrale.

Op het internet kan u zowel betalende als volledig gratis rechtenvrije muziek terugvinden. Afhankelijk van de website waar u die muziek wenst af te halen, kan dit onbeperkt voor commerciële doeleinden ingezet worden of kan u een licentie aanschaffen die aan een verbruiksvolume wordt gekoppeld.

Gratis muziek gebruiken, klinkt uiteraard als de beste oplossing, gezien het geen extra kosten met zich meebrengt, maar hou er rekening mee dat gratis niet altijd dezelfde betekenis heeft. Bij dergelijk gratis te gebruiken muziekbestanden zijn vijf licenties mogelijk onder de noemer CC of Creative Commons. Zorg er steeds voor dat u de licentie van deze muziek goed naleest om niet voor onaangename verrassingen te staan. We lijsten ze even voor u op.

CC0-licentie: Onbeperkt. Publiceer, deel, wijzig zonder beperkingen. Deze licentie is het ruimst en heeft geen bijkomende voorwaarden.

CC BY-licentie: Attribution. Onbeperkte licentie, zolang u de auteur vermeldt.

CC BY-SA-licentie: Attribution-Share-Alike. Afgeleide werken kunnen alleen onder dezelfde licentie worden verspreid.

CC-BY-ND-licentie: Attribution-No-Derivatives. Afgeleide werken en remixen zijn niet toegestaan.

CC BY-NC-licentie: Attribution-Non-Commercial. Mag niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden.

Van deze vijf licenties is voor een onderneming enkel de eerste echt bruikbaar. Een auteur vermelden bij muziek in de wachtrij is niet meteen een optie die het doel van een wachtmuziekje ten goede komt en zelfs als storend zou ervaren worden.

We bieden u alvast een beknopte selectie van websites waar u deze rechtenvrije muziek kan terugvinden.

YouTube Audiobibliotheek

Met een Google-account kunt u de audiobibliotheek van YouTube raadplegen. Hier vind u een grote collectie aan geluidseffecten en muziek. De rechtenvrije achtergrondmuziek is te vinden in vele genres, waarbij u kan zoeken op genre, stemming, instrument en lengte. Let wel wanneer er staat of de maker al dan niet vermeld moet worden.

Newgrounds.com

Newgrounds is net als YouTube een website die al lang meegaat. Ook hier is er rechtenvrije muziek te vinden, weliswaar gemaakt door muzikanten die hun muziek willen promoten (en zo naamsbekendheid willen werven). Als u op zoek bent naar elektronische muziek, is Newgrounds zeker het checken waard. Let wel dat u hier dus credit moet geven aan de maker.

Internet/ Audio Archive

Wist u al dat het internet ook zijn eigen archief heeft? Op Internet Archive, specifiek Audio Archive, treft u een groot archief aan van rechtenvrije muziek. Hier komt u voornamelijk achtergrondmuziek tegen. Bekende namen zal u hier niet tegenkomen weliswaar.

Audiojungle

Audiojungle bevat een collectie van liefst 22 verschillende genres en music packs (pakketten aan muziek die in eenzelfde thema zitten) die u kunt downloaden. Het handige aan Audiojungle is dat u hier de muziek reeds kan downloaden (een preview dus) alvorens u ze ook effectief gaat verwerken.

Electrobel.nl

Nog steeds niet het muziekgenre gevonden dat u wilt? Bij Electrobel.nl kunt u gaan voor underground electronica, meer bepaald: ambient, breakbeat, goa, house en drum’n’bass. Deze muziek wordt verspreid met de Creative Commons licentie, waarbij u gerust de muziek kan beluisteren en downloaden.

Free Music Archive

Wilt u nog een archief induiken, dan is de Free Music Archive een aanbeveling waard.

De organisatie die achter deze website zit werkt dan ook samen met allerlei artiesten en radiostations om gratis muziek aan te bieden, in allerlei genres. Net als Electrobel.nl, werkt deze website met Creative Commons licentie. Let wederom op of de maker van de muziek credits wilt krijgen of niet.

Uw wachtrij bij de Belfabriek

Klanten van de Belfabriek krijgen via hun app of webportaal toegang tot een uitgebreide bibliotheek met gratis en rechtenvrije wachtmuziek, waarbij u kunt kiezen voor een exclusief en origineel stukje wachtmuziek dat niet reeds bij tal van concurrenten ook te horen valt. U hoeft zich bij dit aanbod geen zorgen te maken om de licentie, want die heeft Belfabriek al netjes voor u uitgezocht. U kan overigens ook opteren voor het inhuren van professionele stemacteurs voor diverse periodieke meldingen tijdens het wachten. Zo heeft u naast de meest moderne telefooncentrale ook meteen de meest professionele wachtrij-aanpak bij Belfabriek.

Activeer Direct een Demo Telefoonnummer.
Maak Je Telefoonteam.
En Ontvang Gesprekken binnen 10 Minuten!

Geen Betaalgegevens nodig - Geen Verplichtingen.

Tevreden Belfabriek Klanten: